Nieuwe stroopmaker gevonden!

In de afgelopen jaren liet ik het stroop van appels en peren maken bij Canisius in Schinnen. Die fabriek is echter overgenomen door een andere stroopmaker. Maar nu moet ik minimaal 50.000 kg fruit aanleveren, wil ik een eigen productie kunnen krijgen. Dat is natuurlijk veel te veel en 7x zoveel als wat ik eerst als minimale hoeveelheid moest aanleveren. Helaas is er zo volgens mij nog maar een paar grote stroopmakers over in Nederland, waar echter dus de kleinere fruitverwerkers zoals ik niet meer terecht kunnen.

Na lang zoeken heb ik gelukkig nog een stroopmaker gevonden in België. Daar bestaan nog enkele kleinere stroopmakers die vaak nog op een ambachtelijke manier stroop maken. Dat gebeurt dat met koperen ketels, die op hout of gas worden gestookt.

De stroopmakers hebben in totaal 3 ketels en daarmee kunnen zij per dag 3000 kg fruit verwerken. De ketels worden ’s avonds met fruit gevuld en met een paar emmers water onderin. Gedurende de nacht wordt het fruit gekookt. Daarna wordt het mengsel uitgeperst en het sap in een tank opgeslagen. Vanuit de tank worden dan weer de ketels gevuld en dan begint het proces van indikken doordat het sap wordt gekookt en zo het water verdampt. Vooral op het laatst moeten ze oppassen dat de stroop niet te dik wordt en niet aanbrandt.

De hete stroop heeft de goede consistentie en gaat verzameld worden in een afvulbak. Wel blijven roeren!

Het is een leuke ambachtelijke siroperie, zoals een stroopfabriek in België heet: Siroperie Charlier. Het ambachtelijke heeft echter 1 nadeel: in koperen ketels kun je geen appelstroop maken: dat gaat gegarandeerd aanbranden. Voor het peren-appelstroop mag ik maximaal 40% appels aanleveren.

Houten ladders in de olie

Houten fruitladder in hoogstamboom

Nu de fruitoogst voorbij is heb ik mijn fruitladders even niet nodig en kunnen ze in de olie gezet worden. Ik heb nog de ouderwetse houten fruitladders die uit 1 stuk bestaan. Elk jaar oliën is nodig om de ladders goed te conserveren. Daarna moeten ze droog worden opgeslagen, maar onder een afdak is al voldoende.
Lees verder

Fruitoogst voorbij

De oogst is binnen en al het fruit is verwerkt tot sap en stroop. Ik verzamel het fruit in 15 hoogstamboomgaarden, waaronder een aantal boomgaarden van het Gelders Landschap bij Waardenburg (zie foto).
Het was een bijzonder jaar met hele hoge temperaturen, weinig water lange tijd, maar uiteindelijk is het toch nog redelijk goed gekomen. In ieder geval zat er veel suiker in het fruit. Daardoor is het sap dit jaar ook zoeter geworden.