Cursussen

cursus snoeien hoogstamfruit in BaambruggeIk geef al meer dan 20 jaar cursussen en instructie over het snoeien van hoogstamfruit. Niet alleen is het snoeien van hoogstamfruit een passie voor mij, maar ook de kennisontwikkeling over het snoeien. Meer kunt u daarover lezen bij Over mij. Ik ben eigenlijk al 40 jaar hoogstamonderzoeker. Heb veel met andere hoogstamsnoeiers gesnoeid en heb geprobeerd de effecten van snoeien in diverse boomgaarden vast te leggen. Ook heb ik meegeschreven aan het Handboek Hoogstamfruit en geef dus veel cursussen aan vrijwilligers en eigenaren. En probeer daarnaast ook kennis en ervaring over te dragen met de website www.hoogstamfruit.nl.

Essentieel bij snoei-cursussen vind ik de praktische insteek. Dat betekent dat ik geen theorieavonden organiseer/geef. Hoewel dat meestal gezellige avonden zijn, besteed ik liever de tijd aan zoveel mogelijk uitleg in de praktijk, in de boomgaarden. Daarom bestaan de cursussen uit alleen praktijkdagen. Vooraf krijgen de deelnemers een PDF toegestuurd met de theorie. Op de praktijkdag beginnen we dan met koffie en een uurtje uitleg over de theorie en vragen daarover beantwoorden. Daarna volgt een snoei-uitleg in de boomgaard, waarbij ik het snoeien voor doe en daarover in gesprek ga met de deelnemers. Meestal is dan de ochtend al snel om en kunnen de deelnemers zelf gaan oefenen na een lunch met warme soep. Onder mijn begeleiding kunnen groepjes deelnemers dan aan de slag in de hoogstambomen. Voor de verschillende soorten cursussen zie de volgende pagina.