Sappakken

Het meeste sap laat ik maken in 1liter flessen bij Schulp in Breukelen. Dat gebeurt met een hele grote partij fruit van duizenden kilo’s begin oktober. Maar er is ook vraag naar sappakken (van 5liter) en daarom laat ik daar ook een paar honderd van maken per jaar. Prettige bijkomstigheid is dat ik dan ook fruit kan verwerken wat niet tot begin oktober bewaard kan blijven. Meestal laat ik appelsap en appel-perensap maken bij Mobipers in de Betuwe. Maar voor perensap en peer-rodebessensap moet ik verder rijden met het fruit. Daarvoor moet ik naar de Welsumse Sapmobiel, in de buurt van Deventer. Die hebben namelijk een pakpers, in plaats van een bandpers. Een bandpers kan maar in beperkte mate peren verwerken, maar een pakpers kan zonder problemen 100% perensap persen.

Links wordt het sap uit de doeken geperst, in het midden wordt een nieuwe stapel opgebouwd en rechts staat de kar met de uitgeperste fruitkoeken.

Zoals je hierboven op de foto kunt zien, wordt de fijngemalen pulp in een mal met een doek gepompt. De doek wordt dichtgevouwen en daarop komt een plaat te liggen en dan wordt de mal er weer opgelegd en wordt de procedure herhaald. Dat levert uiteindelijk een stapel op van ca. 10 platen met daartussen de doeken met fruitpulp. Die stapel wordt onder geleidelijk hydraulisch uitgeperst met een druk tot wel 1000bar. Als het persen klaar is, staat op de andere kant al weer een stapel klaar. De uitgeperste stapel is wel 8x zo klein geworden met de uitgeperste pulpkoek. Die kan makkelijk uit de doeken geschud worden in een kar en gaat daarna als voer naar de melkkoeien bij een boer in de buurt.

De pakpers heeft niet alleen het voordeel van dat ook veel peren verwerkt kunnen worden. Ook heeft de pers een rendement van wel 80%, terwijl de meeste mobiele persen een rendement van 65-70% halen. De combinatie van hele fijne fruitpulp met de hoge druk van de pakpers, levert meer sap en dat niet alleen. Ook is het sap lekkerder omdat er meer smaakstoffen in zitten!