Fruitproducten

pluk hoogstamfruitIk ben al 15 jaar bezig met het verwerken van hoogstamfruit uit de Betuwe en het Binnenveld. Dat fruit verzamel ik o.a. in boomgaarden van het Gelders Landschap en in boomgaarden bij Echteld en Tiel. Daarnaast verzamel ik ook fruit dat eigenaren zelf hebben geoogst. Het  gaat om oude en jonge boomgaardjes, vooral in het Binnenveld. Bijna altijd zijn het oude rassen, zoals Bellefleur, Notaris, Zoete Ermgaard, Goudrenet, Zwijndrechtse Wijnpeer, Triumph de Vienne en Legipont. Al dat fruit wordt meegenomen in de sapverwerking. Samen met Joke van den Ban pluk ik bij Tiel onbespoten rode bessen. Die zijn nodig voor het peer-rodebessensap.
Het grootste deel van het hoogstamfruit verwerk ik tot diverse vruchtensappen. Maar er gaan ook heel wat kilo’s in de stroopmakerij: er is 7kg peren en/of appels nodig om 1 kg stroop te maken. Omdat er soms heel veel stoofperen zijn, heb ik vorig jaar voor het eerst op kleine schaal stoofperen-op-sap laten maken van St-Remy-peren.