Fruitverwerking

Het hoogstamfruit verzamel ik o.a. in boomgaarden in de Betuwe, o.a. bij Lienden, Echteld en Tiel. Ook verwerk ik het fruit uit de hoogstamboomgaarden van Gelders Landschap. Het  gaat om oude en jonge boomgaarden. Ook pluk en raap ik fruit uit veelal jongere boomgaarden in het Binnenveld. Daarnaast neem ik ook fruit mee dat eigenaren zelf hebben geoogst. Naast de appels en peren pluk ik, samen met Joke van den Ban, ook rode bessen bij Tiel. Die gebruik ik voor de peer-rode bessensap.

Oogst van de Yellow appel

Het verzamelen duurt bijna 2 maanden. Daarom moet ik ook het fruit na de oogst naar de koeling brengen om het goed te houden totdat alles is verzameld en het naar de sap- of stroopmaker kan. Het grootste deel van de appels en peren gaat in de diverse smaken in de 1l flessen. Een kleine ambachtelijke sap-perserij maakt voor mij de 0,2l flesjes en bij verschillende (mobiele) sappersbedrijven laat ik 5l saptappen maken (zie productie van sappakken). De stroop wordt sinds 2021 bij een ambachtelijke stroopmaker in Belgiƫ gemaakt (zie stroop maken) en tot slot heb ik een fruitbedrijf kunnen vinden dat op kleine schaal stoofperen op sap maakt.
Bij elk product probeer ik een zo mooi mogelijke mix van verschillende fruitrassen te gebruiken. Bij appelsap een mix van zure, zoete en handappels, bij appel-perensap een zorgvuldige mix van zure appels, handappels en hand- en stoofperen. Dit alles zorgt voor vruchtensappen met een rijke en volle smaak en een mooie balans in het zoet-zure en de frisheid.