Nieuwe stroopmaker gevonden!

In de afgelopen jaren liet ik het stroop van appels en peren maken bij Canisius in Schinnen. Die fabriek is echter overgenomen door een andere stroopmaker. Maar nu moet ik minimaal 50.000 kg fruit aanleveren, wil ik een eigen productie kunnen krijgen. Dat is natuurlijk veel te veel en 7x zoveel als wat ik eerst als minimale hoeveelheid moest aanleveren. Helaas is er zo volgens mij nog maar een paar grote stroopmakers over in Nederland, waar echter dus de kleinere fruitverwerkers zoals ik niet meer terecht kunnen.

Na lang zoeken heb ik gelukkig nog een stroopmaker gevonden in Belgiƫ. Daar bestaan nog enkele kleinere stroopmakers die vaak nog op een ambachtelijke manier stroop maken. Dat gebeurt dat met koperen ketels, die op hout of gas worden gestookt.

De stroopmakers hebben in totaal 3 ketels en daarmee kunnen zij per dag 3000 kg fruit verwerken. De ketels worden ’s avonds met fruit gevuld en met een paar emmers water onderin. Gedurende de nacht wordt het fruit gekookt. Daarna wordt het mengsel uitgeperst en het sap in een tank opgeslagen. Vanuit de tank worden dan weer de ketels gevuld en dan begint het proces van indikken doordat het sap wordt gekookt en zo het water verdampt. Vooral op het laatst moeten ze oppassen dat de stroop niet te dik wordt en niet aanbrandt.

De hete stroop heeft de goede consistentie en gaat verzameld worden in een afvulbak. Wel blijven roeren!

Het is een leuke ambachtelijke siroperie, zoals een stroopfabriek in Belgiƫ heet: Siroperie Charlier. Het ambachtelijke heeft echter 1 nadeel: in koperen ketels kun je geen appelstroop maken: dat gaat gegarandeerd aanbranden. Voor het peren-appelstroop mag ik maximaal 40% appels aanleveren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *